Usean tilin taktiikallaOlen instagramin puolella avannut hieman sitä, että minulla on käyttötilillä tapana pitää rahaa vain kuukauden kuluvien menojen verran. Minulla on myös useampi tili eri säästökohteille ja käyttötarkoituksille. Päätin kirjoittaa tätä vielä hieman auki.

Olen hoitovapaalla vielä hetken aikaa. Aloitan äitiysloman 19.7, jolloin saan ensimmäiset 72 arkipäivää palkkaa ja äitiys-/vanhempainrahaa 1.6.2020 saakka. Tuon jälkeen pidän pois kaikki kertyneet vuosilomani, jonka jälkeen jään jälleen hoitovapaalle. Olen ollut nyt hoitovapaalla vajaan vuoden ajan. Hoitovapaan taloustilannetta olen kirjoitellut hieman voiko pienituloinen kotiäiti olla taloudellisesti itsenäinen -postauksessa. Olen alkanut pohtimaan puolisoni kanssa sitä mahdollisuutta, että olisinkin hoitovapaalla koko sen enimmäisajan kuopuksestamme, eli hänen täyttäessä 3 -vuotta palaisin työelämään. Tähän vaikuttaa kuitenkin taloudellisen tilanteen lisäksi muun muassa se, onko se mentaalisesti itselleni ja sen myötä perheelle paras ratkaisu.

Esikoisestani tein positiivisen raskaustestin maaliskuussa 2017, jolloin selvitin heti karkean arvion tulevasta äitiys- ja vanhempainrahasta sekä hoitovapaan tukien määrän. Tein säästösuunnitelman hoitovapaata varten ja säästin plussakuukaudesta siihen saakka että olin vuosilomalla  vanhempain vapaiden jälkeen, ennenkuin jäin hoitovapaalle. Sain kerrytettyä 11 kuukauden kotihoidon tukia vastaavan summan, jonka tarkoituksena on toimia puskurina hoitovapaan ajan. Kuitenkin tämä puskuri on säilynyt ja odottaa lisää kerryttämistä tulevaa hoitovapaata ajatellen. Tämä "kotihoidon" puskuritilini on yksi tileistäni.

Minulla on myös toinen tavanomainen säästötili, jolle kerään henkilökohtaista puskuriani. Tällä tilillä on tavoite pitää vähintään tiettyä summaa, joka kattaa noin 3 kuukauden osuuteni pakollisista menoista (50 % talouden menoista, ei hoitoapaan ajalta). Säästän säästötilille tietyn määrän kuussa (lukuunottamatta hoitovapaan aikaa), joten tilin varallisuus kertyy kokoajan. Kun tilillä on selkeästi tavoitesummaani suurempi osuus, siirrän ylimenevää osuutta sijoitustililleni, josta teen osake-/rahastohankintoja. hoitovapaan ajalla säästöä ei juuri kerry, joten pidän tarvoite summaa tavanomaista suurempana.

Sijoitustilille säästän myös tietyn verran kuukaudessa (lukuunottamatta hoitovapaan aikaa), josta ostan osakkeita kertyneellä summalla. Seuraan kursseja, joten tällä tilillä on välillä odottamassa rahaa oikeaa hetkeä varten. Moni laittaa rahastoihin automaattisesti tietyn summan kuukaudessa, mutta itse suosin mielummin osakkeita. Rahastoja minulla on vain pieni osuus. Sijoitustilille tulevat myös osingot osakkeista, jotka niin ikään sijoitan edelleen osakkeisiin. Vielä en ole osakkeita myynyt, sillä tavoite on kasvattaa salkkua, mutta eiköhän sekin aika joskus tule. Jos kuukausi tasolla onnistun alittamaan budjettiani, saatan siirtää sijoitustilille ylimääräistä rahaa.

Kirppistilin avasin viime vuonna, kun inostuin konmarista ja sen myötä tein valtavaa raivausta asunnossamme. Myin kaiken myyntikelpoisen ja vaihdoin tavaraa esimerkiksi kahvipaketteihin. Myyntituotot talletin kaikki kirppistililleni. Tältä tililtä teen kirpputorilta lastenvaate- ja tarvikehankintoja sekä ostan itselleni kirppiksiltä vaatteita. Myyn myös edelleen tarpeettomaksi jääviä ja talletan rahan tänne. Näin ollen koen niin sanotusti kierrättäväni tietyllä summalla tavaraa tarpeidemme mukaan.

Edellä mainittujen lisäksi meillä on yhteisiä puolisoni kanssa. Asuntolaina veloitetaan suoraveloituksena lainanhoitotililtä, josta maksamme myös muut asumisen menomme kuten yhtiövastikkeet, sähköt, veden, lainaturvan sekä vakuutukset (myös muun muassa lasten terveysvakuutukset, henkivakuutus). Tälle tilille siirrämme molemmat saman summan rahaa, joka kattaa kuukauden kulut, sekä kerryttää pientä ylijäämää. Hoitovapaalla järjestely on ollut poikkeus normaalitilanteeseen. Keräämme myös yhteiselle remonttitilille rahaa mahdollista asunnon laittoa varten. Hoitovapaalla tätä ei ole kerätty, mutta muuten laitamme saman verran kuussa ko tilille. Lisäksi meillä on yhteisenä häälahjarahatili odottamassa häämatkaamme. 💓

Lapsella on tietysti oma tilinsä, jolle talletan lapsilisän, lukuunottamatta hoitovapaan aikaa. Toivon työelämään siirryttyäni voivani sijoittaa lapsille heidän saamiaan lahjarahoja sekä säästettyjä lapsilisiä.

Niin ja toki taloudessa on yhteinen s-ryhmän tili, jonne bonukset menevät. Tänne vain kertyy pikkuhiljaa rahaa, sitä ei ole tarkoitus käytellä.

Erilaisten funktion omaavien tilien lisäksi minulla on tietenkin käyttötili. Ainoa tili, johon minulla on kortti käytettävissäni. Tulojen tullessa (vanhempain raha/palkka) siirrän kaikille muille tileille niille ennakkoon budjetoidut määrät ja tilille jäävä summa on minun käyttörahani kuukauden ajalle. Olen myös budjetoinut käyttötilille jäävät varat. Budjetoin käyttörahan aina siten, että todellinen menekki on yleensä pienempi. minulle kertyy näin pientä pelivaraa ja ylijäämää myös käyttötilille, sillä joinain kuukausina jokin budjetti voi ylittyä. Maksan myös tiettyjä jäsen maksuja, jotka peritään esim kerran puolessa vuodessa, joten nämä summat ehtivät kertyä tilille maksupäivää varten.

Tulojen tullessa siirrän heti käyttötililtä muille tileille budjetoinnin ja suunnitelman mukaan rahani:

  • lainatili
  • remonttisäästö
  • säästötili
  • hoitovapaan puskuri
  • sijoitustili
  • autosäästö
(autosäästö on yksi yhteisistä tileistämme, jonne paikkaamme vajeen mitä auton osto tekee)
Käyttötililleni jää vain seuraavien budjettien mukaisesti:
puhelinlasku 15 e, liitto 15 e, ruoka 200 e, muu 50 e, minä 50 e, lapset 50 e, hömppä 50 e.
(tämä budjetointi on voimassa tulojen ollessa korkeammat, nyt budjetoinnit ovat hieman pienemmät)
Muu osio kattaa kaiken kaupasta ostettavan, paitsi ruuan (pesuaineet ym), minä kattaa kaiken itseeni käytettävän, oli kyse sitten tarvittavasta vitamiinista tai ravintolakäynnistä, lapset kattaa vaipat ym ja hömppä kattaa mitä vain. Oli sitten ulkona kahvittelua, syömistä, linnanmäki päivä tms.

Minulla on kaikkien tilien osalta kirjanpito. Esimerkiski ostaessani ruokaa 15 eurolla tai vaippoja 10 eurolla kirjaan nämä ylös ja olen tietoinen missä tilini menee ja miten rahaa on vielä käytettävissä, eikä tätä varten tarvitse katsoa tilin saldoa. Raha ei myöskään "polttele" tililläni käyttämään itseään. Itsellä kaikki tilit ovat samassa pankissa. Kuitenkin osaa säästetty raha "polttelee" enemmän, jolloin etenkin puskurirahaa kannattaa kerätä vaikka toisen pankin tilille, jonne ei pääse niin helposti käsiksi.


Kesäistä budjetointitunnelmaa!


Jenna

seuraa facebookissa, linkkaan blogipostaukset sivuilleni:
https://www.facebook.com/fiksumutsi

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Edullista arkiruokaa- sarja: Mansikkamehu mansikan kannoista

200 eurolla terveellistä kotiruokaa kuukausi kolmelle