Budjettivapaalla, viikko 1

Edellisessä postauksessa linkkasin MeNaisten Viikko kukkarossa- juttusarjan, jossa olin mukana. Viikon aikana pohdin paljon budjetoimista ja tajusin eläneeni aika tavoitteellistenkin budjettien kanssa jo kolme vuotta. Koko ajan on ollut selkeät tarpeet ja tavoitteet säästää, joten olen pilkkonut käyttövaraa erinäisiin köyttöbudjetteihin. Minulle alkoi viikon aikana tulla ähky. Päätin antaa itselleni kuukauden mittaisen budjettiloman ja katsoa millaisia vaikutuksia tällä olisi, vai onko minkäänlaisia.

Päätin ottaa kuukauden vapaan budjetoinnista. Ajanjakso on 17.7-16.8.2020.

Noin viikko on takana, kun kirjasin ajatuksiani ylös instagramissaTilanne oli se, että heinäkuun loppuun oli rahaa käytettävissä 380 euroa. Riisuin siis budjetit ja laitoin rahani könttäsummaksi. Rahan tulee riittää 31.7 saakka sekä ruokaan että huvituksiin. Kaikki laskut ja muut kiinteät menot oli summasta jo maksettu.

Ensimmäinen ajatus oli, kun riisuin budjetit, että ompas minulla älyttömän paljon käytettävissä rahaa. Kun on tottunut pitämään budjetteja ruokaan, lapsiin, itseensä ja muihin tarpeellisiin kodin hankintoihin, ovat budjetit pilkottu kokonais rahamäärästä. Nyt se kokonaismäärä on siinä. Tuntuu erilaiselta ajatella rahaa 380 eurona, kuin 200 e ruoka, 50 e lapset, 50 e muut menot, 80 e kesäloma ja humputtelu. Ruokaan meillä on budjetoitu tavanomaisesti ja sitä menee noin 100 euroa viikossa, eli tiesin, että "vapaata" rahaa jää 180 euroa. 

Laskin arvion päivätason kulutuksesta, jotta minun on helpompi hahmottaa kulutusta suhteessa käytettävään rahaan. Alkuun se oli noin 25 euroa/pv. 

Lauantaihin 25.7. mennessä rahaa on kulutettu 190 euroa ja sama määrä kuun loppuun jäljellä. Kulutus tuntuu valtavalta kokonaissummana. 

Mihin rahaa on mennyt (pyöristettynä):
- Jäätelöauto 15 e
- Marjapoimuri ja -puhdistin 12 e
- Mansikat 25 e
- Extrasiirto unelmarahastoon 50 e 
- Fiksuruokatilaus 25 e
- Ruokakauppa ja herkut (sekä 1 krt takeaway) 63 e

Kokonaissumma pilkottuna hankintoihini, ei tunnu enää niin mahdottomalta. Tuo extrasiirto on ylimääräinen, mutta rahahan meni itselleni säästöön. Muuten 140 e on kulunut 85 % syötävään, eli n 120 euroa. Sehän on lähellä ruokabudjettia ja sisältää kesäherkkujakin.
 
Voisin siis sanoa, että ensimmäisen viikon osalta kulutus pysynyt talouden kannalta kestävällä tasolla ja minusta on tuntunut että oon hassannut rahaa ihan älyttömästi. Joka päivä melkein jotain. Tämän viikon perusteella voi siis ainakin sanoa, että kulutukseni on luontaisesti tätä tasoa. Mutta seuraava viikko näyttää taas lisää.
.
Mitä mieltä olette ensimmäisestä budjetittomasta viikostani? Pysyykö kulutus hanskassa?

Ps suosittelen kuitenkin budjetontia, jos tuntuu, ettei säästöä tule tai "tili tuli, tili meni" tai oma kulutus ei ole ihan selvillä. Tämä on oma "ihmiskokeeni".


Pistä kommenttia alle tai sähköpostia 

rahabalanssi@gmail.com


Laita minut seurantaan 

Instagramissa

Facebookissa

Youtubessa

LinkedInissä

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Edullista arkiruokaa- sarja: Mansikkamehu mansikan kannoista

200 eurolla terveellistä kotiruokaa kuukausi kolmelle

Usean tilin taktiikalla