Puskuri suojaa isommilta vaurioilta

Jotta minulle ei iskisi writers block, menen suoraa aiheeseen. Puskuri. Pehmentää törmäyksiltä ja auttaa pitämään kuskin kunnossa. Taloudellisen puskurin tehtävä on oikeastaan sama, mutta ajoneuvo onkin oma talous. Tässä maailman tilassa moni ihminen on kodannut täysin odottamatomia muutosia elämässään, joilla on merkittäviä vaikutuksia talouteen. Lomautukset, irtisanomiset, yrittäjän tulonmenetykset jne. Ja vaikka valtion tasolta koitetaan elvyttää taloutta, vievät tukitoimetkin aikaa. Puskuri on monella ollut pelastava tekijä ja sen puuttuessa ollaan nähty sen tarpeellisuus.

Puskuri antaa turvaa taloudelle myös odottamattomissa tilanteissa, joiden kestokin voi olla mysteeri. Puskurissa on hyvä olla ainakin kahden (suosin 3) kuukauden menojen suuruinen summa rahaa, jotta taloudessa on joustovaraa ja menot voidaan kattaa myös tulojen puuttuessa. Työttömyyskassat antavat korvausta kassastaan työntekijöille (karenssin jälkeen, jossa nyt poikkeustilassa muutos), jotka kassaan kuuluvat. Korvaus ei kuitenkaan ole palkan suuruinen ja käsittelyaikoineen voi kulua tavanomaista pidempi aika "palkkapäivään".

Itselle puskuri on etenkin henkistä turvaa. Ikäänkuin vakuutus omalle taloudelle. Jos elämässä kohtaa suuria muutoksia tai ison kriisin, jolla on vaikutusta myös talouteen, on suuri voimavara ja helpotus, ettei rahan riittävyyttä tarvitse miettiä heti! 

Välillä puskurin sijainnista herää keskustelua. Tilillä rahan makuuttamista pidetään "huonona", sillä inflaation vuoksi arvo heikkenee. Kuitenkin kuluvan kevään odottamaton pörssiromahdus herättänee myös kriittisempiäkin siihen, että rahan olisi hyvä olla riskittömässä paikassa. Tili (mahdollisimman korkeakorkoinen) on turvallinen, eikä mahdollisia tappioita sijoituksista joudu "pakkolunastamaan".

Jos useamman kuukauden menojen suuruinen summa tuntuu mahdottomalta saada säästettyä, on syytä lähteä liikkeelle jostain. Esimerkiksi 500 euroa auttaa jo kattamaan ennakoimattomia eläinlääkärikuluja ja välttämään korkea korkoiset kulutusluotot. 

Voin ilokseni todeta, että olen vihdoin saanut omat puskurini täyteen. Olin asettanut tavoitesummaksi 8000 euroa (4000 e perus puskuriin ja sama ns kotihoidon puskurille). Summa auttaa kattamaan n 8 kk ajalta oman osuuden välttämättömistä menoista tai vastaavasti 4 kk ajalta koko taloutemme. Normaalisti pitäisin puskurin pienempänä, mutta olen jälleen jäämässä hoitovapaalle, eikä niillä tuloilla kateta kuin neljännes talouden välttämättömistä menoista. Minulle on todella tärkeää taloudellinen turvallisuudentunne ja kokemus vakavaraisuudesta, vaikka tulot ovatkin jäämässä hyvin pieniksi. 


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Kattako lapsilisä vauvan menot? Vauvavuotemme kulut.

Lukijan tarina - tavoitteena velkataakan purku - kuulumisia

Miljonääriksi 50 vuodessa 200 eurolla kuukaudessa?!