Puolen kuun tilinpäätös ja ajatuksia ostolakosta
Tänään ollaan hyvinkin ostolakon puolivälissä. Ostolakkopäätöksen tein jo kesäkuussa ennen juhannusta ja siitä voi lukea täältä. Nyt ajattelin olevan hyvä aika niin sanotulle välitilinpäätökselle kuukauden menoista sekä avata hieman ajatuksia mitä ostolakko on tähän saakka herättänyt minussa. Tietynlaista haastetta elämiseen sekä olemiseeni on tuonut loppuraskauden myötä jaksamisen heikkeneminen niin henkisesti kuin fyysisestikin. Verenpaineet ovat nousussa ja olo välillä erittäin haastava, jolla on tietysti mielialaan myös vaikutusta. Energiatasot tuntuvat keikkuvan nollilla. Rahan käyttööni tällä ei ole muuten oikeastaan vaikutusta, muuta kuin heti heinäkuun ensimmäisenä päivänä jouduin tehdä visiitin äitiyspoliklinikalle kovan pääsäryn ja paineiden nousun vuoksi, josta noin 40 euron lasku tulee kilahtamaan postilaatikosta näinä päivinä.
Otetaan ensiksi tarkasteluun eurot.
Heinäkuussa käyttötilin saldo oli seuraavanlainen:
Ylijäämää touko- ja kesäkuulta oli kertynyt kaikkiaan 27,56 e
Heinäkuussa tuloja tuli 460 e
Ruokaan olen budjetoinut tälle kuulle 250 e, josta on käytetty heinäkuun ensimmäisellä viikolla 51,67 e ja viime viikolla 20 e (mansikka ltko 5 kg) sekä muuten ruokakauppaan 54,22e
Ruokabudjettia on siis vielä jäljellä 124,11 e, jonka pitäisi riittää vallan hyvin.
Liittoon olen budjetoinut 16 e. Olen saanut ihmetystä jonkinverran siitä, mihin liittoon menee maksut myös hoitovapaalla. Kuulun STHL:n eli suomen terveydenhoitajaliittoon, jossa hoitovapaalla peritään 6 e kuukausimaksu, joka kattaa työttömyyskassan (jäsenedut mm matkavakuutus ovat voimassa kokoajan), äitiyslomalla peritään 12 e/kk, muuten 1,3% bruttopalkasta. Koska heinäkuussa alkaa äitiysloma 19.7, eli saan palkkaa 19.-31.7, niin maksan heinäkuulta 1,3% palkasta liiton maksua, vaikka olen alkukuun hoitovapaalla. Maksoin liiton maksun, joka oli 14,63 e.
Puhelinlasku erääntyy huomenna ja menee e-laskuna. Puhelinlaskuni on 13,90 e /kk marraskuulle 2019 määräaikaisena.
Muuhun olen budjetoinut tälle kuulle 40 e. Tästä budjetista olen ostanut kissalle nappuloita 8.98 e, budjettia on jäljellä 31,02 e. Saanen tässä tai ensikuussa erään yhdistyksen jäsenmaksun, joka on vähän alle 30 e, jonka saan maksettua tästä budjetista, ellei menoja tule tai kertyneestä tilin ylijäämästä.
Itseeni olen budjetoinut 40 e, ostolakon myötä summa jäänee käyttämättä, sillä tiedossa ei ole tarpeita. Tästä budjetista saan maksettua äitiyspoliklinikkakäynnin karkeasti 40 e, kun lasku tulee. Vauva on nyt perätilassa ja ellei ole itse kääntynyt ensi keskiviikon lääkärineuvolaan mennessä tulee heinäkuun viimeiselle viikolle vielä vierailua polilla kääntöyritykseen. Tästä tulossa toinen n 40 e lasku, mutta se tulee vasta elokuulle, jos käynti tarpeeseen tulee.
Lapseen olen budjetoinut 30 e, mistä ei ole käytetty rahaa. Hömppään olen budjetoinut 20 e, joka niinikään käyttämättä.
Autosäästöön meni 50 e.
Kesäkuun viimeinen arkipäivä tuli lomarahoja hieman yli 231 e, jotka laitoin suoraa säästötilille ja "korvamerkitsin" ne synnytyssairaalamaksuja ym tulevia menoja varten.
Rahaa on siis käyttämättä kuukauden 460 euron budjetista 246,60 e (kun en laske käytetyksi vielä tulevaa äitiyspolimaksua tai mahdollista yhdistyksen maksua). Kun summasta vähennetään ruokabudjetti ja tiedossa olevan tulevat maksut, näyttäisi heinäkuu päätyvän ylijäämäiseksi noin 50 euron verran (lapsi ja hömppäbudjetit).
Budjetteja säästää pitkälti ostolakko. Vaikka en juuri turhia asioita ostakaan, niin olisin saattanut jonkun ihana kirppisvaatelöydön pojalle tehdä. Huomaan nyt haikailevani kirpputorikierrokselle, vaikken mitään tarvitsekaan. Ajatukset pyörivät paljon normaalia enemmän ostamisessa, minkä uskon johtuvan vain ja ainoastaan sen kieltämisestä. Olen sitä ihmistyyppiä, joka karkkilakossa ajattelee vain suklaata ja lakon päättymistä, jotta voi syödä suklata mahan kipeäksi. Ei valtavan hyvinvointia edistävä toimintamalli. Tälläkin riskillä otin ostolakon haasteekseni.
Huomaan pohtimalla pohtivani mitä voisin tarvita tai mitä olisi kiva hankkia. Tällä hetkellä ainoa todellinen tarve on vauvalle pinnasänkyyn patja. Silläkään ei ole kuitenkaan kiire, sillä vauva tulee kanssamme perhepetiin. Huomaan haluavani tai fiilisetelväni jotain ja koitan perustella tarvetta itselleni. Mitään en kuitenkaan saa perusteltua tarpeellisena. On vain haluja, himoja ja impulsseja, jotka sivuutan ja jätän nyt toteuttamatta.
Haluan olla tietoisempi ostaja, myös kirppiksellä. Toivon tiettyä tavaran kiertoa siten, että jos jotain kotiini kannan, jostain on myös luovuttava. Ostolakko on siis ajatustasolla osa isompia arvoja ja asioita, mitä haluan jatkaa ja kehittää myös yli heinäkuun. Tällä hetkellä tavaramäärän vakioiminen ei vielä onnistu, sillä vauvaa varten vaatetta odottaa 50 cm koosta alkaen. Pääsen luopumisvaiheeseen vasta vauvan synnyttyä ja kasvaessa yli tietyistä vaatteista ja tavaroista. Nyt vain kasvatan sietokykyäni tavaramäärän hieman lisääntyessä. Minulla karsimissormet syyhyävät jo.
Summa summarum ostolakon toteuttaminen tähän saakka on ollut helppoa ja oikeastaan vain arvojen mukaista elämää, vaikka mieli yrittää juksata ajattelemaan kaikkea ihanaa ja "tarpeellista" hankittavaa. Aidosti tarvittavien hankintalistalle ei ole päätynyt kuin patja vauvalle, joka on ollut siellä jo ennen heinäkuuta. En edes muista mitä kaikkea olisin ollut ajatustasolla hankkimassa, joka kertoo paljon niiden asioiden tärkeydestä itselleni. Ostolakon myötä olen myös saanut lainattua juttuja, joita tarvitsen tasan kerran, kuten mekkoa odotuskuvauksiin. Olen myös vastaanottanut tarpeellista tavaraa, sillä luopuja ei sitä enää tarvinnut ja halusi laittaa hyvän kiertämään.
Minulla on muutamia ajatuksia tulevista blogipostauksista, mutta tämän hetken energiatasojen vuoksi kirjoittaminen on välillä liian työlästä, joten tekstit odottavat tuottoa. Ajatus kertoa muun muassa omasta sijoittamisestani (osakkeet, rahasto), varallisuuden kehittymisen tavoitteista, ajatuksistani lapselle säästämisestä sekä puhua aiheesta raha ja parisuhde. Tulossa myös vähemmän rahaan liittyvää sisältöä muun muassa raskauskuvausten antia.
Helppouden ja nopeuden takia instagramin storyihin sisältöä tulee säännöllisesti laita siis seurantaan
Jenna.ma.ma instagramissa
Kannattaa myös liittyä Facebookin Rahabalanssi-ryhmään keskustelemaan rahasta, säästämisestä, budjetoinnista, sijoittamisesta sekä kaikesta mahdollisesta rahaan ja talouteen liittyvästä!
Kommentit
Lähetä kommentti
Kiitos ajatuksestasi!