Miten vuosihuollan talouteni?

Oman talouden numeroiden äärelle olisi hyvä pysähtyä joka kuukausi. Miettiä mihin tulevan kuukauden menot menevät ja mistä tulot koostuvat. Kuitenkin itse kannatan pidemmän tähtäimen suunnittelua. Vuosikin on oikeastaan aika lyhyt aika oman talouden osalta. Vuosi on aika hyvä tarkastelujakso, sillä useimmat harvemminkin tulevat laskut tulevat kuitenkin vuosittain.

Jos et vielä budjetoi menojasi ja tulojasi, aloita se viimeistään nyt. Aloita kirjaamalla jokaikinen menosi vuositasolla. Pysähdy miettimään, milloinkas ne vakuutusmaksut menee, entä mahdollisen auton katsastus ajankohta ja milloinkas pitäisi taas käydä hammaslääkärissä ja uusia silmälasit?

Kerää siis vuositasolle kaikki menoeräsi, jotta voit laatia realistisen suunnitelman rahankäytölle, eli budjetin.

Viimeistään tässä vaiheessa, kun listaat menojasi, pysähdy tarkastelemaan maksatko jostain, mitä et oikeastaan käytä. Maksatko kuukausimaksua tuotteesta tai palvelusta, joka on vähän varmuudeksi? Peruuta tilaukset ja palvelut, joita pidät, koska saatat innostua käyttämään. Maksa mielummin täsmämaksuna, jos ja kun käytät satunnaisesti.

Mieti myös tulojasi. Ovatko ne stabiilit vai vaihtelevat. Onko sinulle tulossa odetettavia muutoksia elämässäsi, jotka vaikuttavat tuloihisi? Oletko vastaavasti tekemässä hankintaa, joka lisää menojasi?

Taloudelle kannattaa tehdä vähintäänkin vuosittain vuosihuolo tai jopa puolivuosittain.

Eli kilpailuta lainat, vakuutukset, liittymät jne. Peruuta myöskin palvelut ja tuotteet, jotka ovat vähäisellä käytöllä. Voit aina ottaa nämä käyttöösi uudelleen vaikka kuukaudenkin kuluttua. Käy läpi tulosi ja menosi suhde, säästö- ja sijoitustavoitteesi sekä velkojesi tilanne. Onko suunnitelma edelleen ajantasalla, vai kannattaako sitä päivittää?

Suosin säästötavoitteen pohtimista kokonaissummana. Esimerkiksi tavoitteeni oli kasvattaa hoitovapaata varten puskuria 2000 euroa ja säästöaika  oli 10 kuukautta. Laskin siis summan kuukausitasolle ja säästötavoite oli 200 euroa, joka kuukausi, jotta tavoiteltu puskuri saadaan kasattua ennen deadlinea, eli uuden hoitovapaan alkua.

Tavoitteen kannattaa siis ajatella pitkällä tähtäimellä ja pilkkoa kokonaistavoite sopiviin osiin.

Oletko vuosihuoltanut taloutesi?



Pistä kommenttia alle tai sähköpostia 

rahabalanssi@gmail.com


Laita minut seurantaan 

Instagramissa

Youtubessa

LinkedInissä

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Edullista arkiruokaa- sarja: Mansikkamehu mansikan kannoista

Usean tilin taktiikalla

200 eurolla terveellistä kotiruokaa kuukausi kolmelle