Kuka ohjaa rahankäyttöä?

Kysyin Instagramissa, "onko sulla ollut ulkopuolista painetta rahankäytön suhteen? "

Suomalaisen perisynnin väitetään olevan naapurikateus. Pitää uusia auto, koska naapurikin. Tunnistatko tätä? Tämän päivän "naapureita" on sosiaalinen media täynnä. Some luo helposti pinnallista kuvaa. Täytyy ostaa, täytyy olla uutta, yhteistöitä, mainoksia. Aina jollain on enemmän ja parempaa. Uudet vaatteet ja luxuselämää. Osa luxuselämästä voi olla ankaran työn tulosta, osa jopa feikattua ja osa velalla rahoitettua. Kaikki näkemämme ei ole totta.

Kuitenkin vielä enemmän keskustelujen myötä on noussut esiin kokemukset siitä, että ulkopuolelta sinulle sanotaan ja sinua koitetaan ohjailla sen suhteen, miten rahasi käytät. Pystytkö sanomaan, että nyt ei ole varaa tähän? Tai että budjettini on käytetty? Onko sinulle helppoa olla se vieras juhlissa, joka vie jotain rahallisesti vähemmän arvokasta? Voiko parisuhteessa olla luokkaero? 

Tunnistatko ohjaako rahan käyttöäsi halu, paine vai tarve?

Oma arvomaailmani on kulutuksen suhteen aika minimalistinen. Kulutusjuhlat saavat minussa kapinan esiin. Haluaisin kaikki lahjat tehdä itse ja antaa aitoa ajatusta,  aikaani sekä osaamistani, lahjaan. Kuitenkin minullekin hiipii häpeän tunne, etten kehtaa viedä vain tätä. Minäkin koen painetta ostaa jotain lisäksi. Hassuinta tämä on, että koen sitä painetta ostaa muille, en itselleni tai omalle perheelle. Meillä eletään meidän arvojen mukaan. En osaa arvostaa omaa aikaani ja tekemistäni vielä riittävästi.

Oletko kokenut painetta hankkia jotain, mihin ei ole varaa? Tai vaikka olisi varaa, et haluaisi ostaa?

Blogi on jatkunut hiljaisena. Silti teen hirveästi duunia ja sormet syyhyävät, että pääsen paljastamaan, mitä ihmettä oikein puuhailen 🤭

- JennaMaMa

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Edullista arkiruokaa- sarja: Mansikkamehu mansikan kannoista

Usean tilin taktiikalla

200 eurolla terveellistä kotiruokaa kuukausi kolmelle