Kattako lapsilisä vauvan menot? Vauvavuotemme kulut.

Kesäkuun 24. päivä, eli aika tarkalleen vuosi sitten olen julkaissut tämän tekstin blogiini:

Tekstissä pohdin mitä vauvalle tervitsee hankkia ja arvioin, mitä vauva tulee meille vuodessa maksamaan.

Ote tekstin numeroista:
 "Oma arvio tulevan vauvamme ensimmäisen vuoden "kuluista" on keskimäärin alle 100 e/kk, josta iso osa on ensimmäisen 3 kuukauden aikana.


  • Kuluista iso osa tulee kuukausittaisen kattavan terveysvakuutuksen maksamisesta, joka on noin 50 e / kk. 
  • Synnytys 3 vrk = n 150 e / HUS
  • Ristiäiset n 200 e (kuluina tarjoilut)
  • Vastasyntyneen kuvaus n 80 e
  • Ristiäisten jälkeen perhekuvaus n 100 e
  • Vaipat n 20-30 e / kk (osittain kestovaipat)
  • Vitamiinit n 10e / kk
  • Ruoka 6 kk alkaen n 20 e / kk
Tämä olisi alle 2000 e vuodessa. Näistä kuluista vakuutus, vaipat, vitamiinit sekä ruoka ovat toistuvia joihin menee noin 110 e/kk. Ruokakulut ovat karkea heitto. Todellisuudessa lienee pienemmät kulut, jos imetys sujuu, eikä vauvalla ole erityisiä allergioita/rajoitteita. Vitamiinikulut ovat myös karkea arvio. Kulut perustuvat esikoisen vauvavuoden aikaiseen kuluarvioon ja oletukseen siitä, että ruuat teen taas vauvallekin itse. Vauvavuoden aikana lapsilisä voi siis riittää kattamaan hyvinkin vauvan kulut. Kuluista vauvan terveysvakuutus sekä kuvaukset eivät ole millään tavalla välttämättömiä, mutta ne ovat meille tärkeitä asioista, joihin haluamme panostaa."

 

Mitä kuluja todellisuudessa viimeisen vuoden aikana on ollut?

Vielä ollessani raskaana alkoi verenpaineeni nousta, joka vaati seurantaa ja kontrolleja äitiyspoliklinikalla. Käyntejä tuli kaikkiaan kolme ja ne maksoivat poliklinikkamaksun verran, eli 37,2 e. Lisäksi verenpaineeseen jouduttiin aloittamaan lääkehoito, joka kustansi 28,38 euroa. Jo ennen synnytystä siis maksuja oli kertynyt 139,98 euroa. Koska otimme vauvalle vakuutuksen jo rakenneultran jälkeen, nämä menot menivät vakuutuksiin, joten maksettavaa jäi vain omavastuu eli 100 euroa. Näitä menoja en ollut arvioinut ennakkolaskelmiini.

Synnytyksen arvioin optimistisesti alkavan spontaanisti ja pääseväni sairaalasta vauvan ollessa noin kaksi vuorokautta. Edellämainitun raskaudenaikaisen verenpainetaudin vuoksi ei kuitenkaan voitu odottaa spontaania käynnistymistä yli lasketun ajan, vaan synnytystä alettiin käynnistellä päivää aiemmin. Kaikki oli tuossa vaiheessa vauvalla ja itsellä hyvin, mutta riskin olisivat kasvaneet merkittävästi lasketun ajan saavuttamisen jälkeen. Synnytystä alettiin käynnistellä torstaina 22.8.2019 ja vauva syntyi lauantaina varhain 24.8.2019. Sairaalasta kotiuduimme maanantaina 26.8.2019. Sairaalavuorokausia tulikin arvioimani kolmen sijaan viisi, joka kustansi 244,50 euroa

Vauvalle on otettu edellä mainitusti vakuutus jo raskausaikana. Vakuutus on laajin mahdollinen ja kattaa aikalailla kaiken. Vakuutukselle tulee keskimäärin hintaa 52 euroa kuukaudessa eli 628,81 euroa vuodessa. Summa voi vuositasolla kuulostaa suurelta, mutta minä maksan laajaa terveysvakuutusta enemmän kuin mielelläni, koska you never know. Vaikka haluan uskoa ja uskon julkisen terveydenhuollon toimivuuteen, on julkisella sektorilla tietyt terapiamuodot kiven alla ja jonot ovat pitkiä.

Synnytyssairaalasta kotiutuessamme vauvan lonkassa havaittiin löysyyttä, joka vaati kontrollia 2 vko iässä. Kontrollissa löysyyttä ei enää havaittu, ja saimme ajan uuteen kontrolliin ja ultraäänitutkimukseen 6 vko iässä. Ultrassa havaittiin löydöksiä, jotka vaativat lonkkavaljashoitoa. Valjashoito vaati sairaalakäyntejä 2 vko välein 8 viikon ajan, mutta ne olivat sarjahoitona maksuttomia. Kuluja tuli myös bussimatkoista sairaalalle. Bussimatkoista kuluja tuli 14 euroa ja. Poliklinikkamaksuja tuli kaksi eli 74,4 e, jotka kuitenkin menivät vakuutuksiin, eli niistä ei jäänyt maksettavaa. 

Vuoden 2019 aikana jouduimme käymään lastenpäivystyksessä kuumeen takia. Koska käynti vaati erikoislääkärin arviota, on käynti maksullinen. Poliklinikkamaksu 37,2 e, josta maksettavaa jäi jälleen 0 euroa.

Tämän vuoden aikana terveysmenoja on niin ikään kertynyt. Pari erikoislääkärikäyntiä yksityisellä, neljän vuorokauden sairaalahoitojakso, lääkekuluja sekä lonkkakontrolli ovat kustantaneet 464,05 euroa, mutta vakuutuksen vuoksi maksettavaa on ollut 100 euroa ja tältä vuodelta omavastuu on käytetty.

Vauva on kastettu, joten ristiäiskuluja ei kertynyt kuin oikeastaan tarjottavista ja kukista. Käytimme seurakunnan tiloja, joka oli maksutonta. Tarjottavista tehtiin itse kaikki paitsi kakku ja kukat ostin ihan marketista ja tein itse kimput. Ristiäisiin kului n 160 euroa.

Vauvaa varten hankinnat ovat olleet hyvin maltillisia. Tämä johtuu siitä, että olemme saaneet paljon vaatteita, käyttäneet esikoiselta jääneita juttuja ja lainanneet tarvikkeita lähipiiriltä. Lainassa on muun muassa pinnasänky ja sitteri. Tuplarattat oli hankittu jo esikoisen ollessa vauva (phil&teds, tosi näppärät hankittu "matkarattaiksi"). Myös turvakaukaloa voidaan käyttää esikoisen jäljiltä, sillä se hankittiin uutena 2017, eli käyttöikää on jäljellä.

Olen ostanut vauvalle uutena kaksi asiaa. Tonttulakin 1,95 eurolla ja uv-haalarin täksi kesäksi tosi isolla alella 7,9 eurolla. Lisäksi olen ostanut vaatteita kirpputorilta 12 eurolla viime vuoden puolella, kun lonkkavaljaat vaativat yhtäkkiä siirtymään 62 koosta 68 kokoon. Olimme juuri saaneet 62 koon käyttöön. Lisäksi vauvalle on ostettu uutena paltja pinnasänkyyn 20 eurolla käytettynä ja sadesuoja tuplarattaisiin 20 eurolla. Ostin myös odotusaikana trikookantoliinan 20 eurolla. Sen käyttö jäi valjaiden kautta hyvin vähäiseksi, muuten kannoin paljon, minkä ehdin. 
soin

Isoin hankinta on ollut uusi syöttötuoli. Esikoisella on ollut lainassa lähipiiriltä Stokken Tripp trapp, johon aikanaan ostin tarjottimen. Tarjotin on ollut todella hyvä sormisuokailijan kanssa. Meillä on myös todella lapsiperheelle epäkäytännöllinen ruokapöytä, joten lapsi "omalla pöydällä" on hyvä. Tripp trapp toimii myös juniorituolina ja on siten todella pitkäikäinen. Lainassa ollut meni toisaalle käyttöön, joten metsästin meille uuden. Maksoin käytettynä tuolista ja baby setistä 90 euroa. 

Hankintoja on siis tehty 171,85 eurolla. Vauvalle ei ole otettu äitiyspakkausta, sillä kaikki on esikoisesta tallessa. Otimme äitiysavustuksen rahana, joka on 170 euroa. Olen säästänyt rahan hankintoihin ja se oikeastaan on kattanutkin hankinnat.

Toistuvia kuukausittaisia menoja ovat vaipat ja vauvan vitamiinit. Ajatus on ollut käyttää osittain kestovaippoja, mutta tämä olisi ollut lonkkavaljaiden kanssa liian haastavaa. Valjaita ei saanut riisua eikä pyllyä pestä. Puhdistus tapahtui vain wet wipseilla ja kestovaipoissa on oman kokemuksen mukaan suurempi ohivuotoriski kuin kertakäyttöisissä. Etenkin kun harrastan tuplasuojausta, eli kertakäyttövaipan päällä on kestovaipan kuori. Tällä tekniikalla vain yhdet niskakakat (ja nekin itseasiassa mahan puolelta yli). Vauvan vaippoihin on mennyt noin 40 e/ kuukaudessa, eli 480 euroa vuodessa. Lisäksi vauvalle on käytetty maitohappobakteereja pikkuvauvasta saakka (2 viikkoisesta maitohappo + d-vitamiini). Nämä kustantavat noin 10 e / kk, eli 120 euroa vuodessa.

Suunnittelemani kuvaukset jäivät toteutumatta erinäisistä syistä (mm ne lonkkavaljaat).

Todellisia kuluja on vuoden aikana ollut 1859,16 euroa, joka voi kertasummana kuulostaa suurelta, kuukausitasolle muutettuna kulut ovat 154,93 euroa. Ilman vakuutusta kulut olisivat 1671,58 euroa (huomioidaan kaikki lääkäri ym kulut, jotka nyt menivät vakuutuksista). Ilman vakuutusta olisimme säästäneet 187,58 euroa vuodessa (15,63 e / kk), mutta minä toistan itseäni ja maksan tosiaan vakuutusta mielelläni. Tätäkin vuotta on vielä puolet jäljellä ja esim parin korvatulehduksen jälkeen olen jo "voitolla" vakuutuksien ansiosta.

Vuoden 2019 arvioideni mukaan rahaa menee vauvaan ensimmäisen vuoden aikana 1880 euroa, jos ruokaa ei huomioida. Todellinen toteutuma on siis aika tarkasti tässä.
Toistuvia kuukausikuluja olin arvioinut karkeasti 90 euroa (ilman ruokaa) ja todellisuus on karkeasti 100 euroa (vakuutus, vaipat ja vitamiini+maitohappo). 

Mutta paljonko on mennyt omaa rahaa? 

Äitiyspakkauksen sijaan valitsimme tosiaan äitiysavustuksen rahana, joka oli 170 e, summa kattoi aika tarkasti hankinnat. Omaa rahaa on siis mennyt 1689,16 euroa äitiysavustuksen jälkeen. Lapsilisä on kertynyt (syyskuu 2019 - toukokuu 2020) tähän meneessä (lapsilisää saamme kuukaudessa toisesta lapsesta 104,84 e) 1048,40 euroa, eli meille vauva on tuonut menoja lisää vuodessa 640,76  euroa, kun vähennän menoista "tulot".  Todellisuudessa olen siirtänyt sivuun lapsilisät ja laittanut vauvalle rahan poikimaan arvo-osuustilille. 

Äitiyslomani päättyi 1.6.2020 ja nyt olen kesälomalla. Jään seuraavaksi hoitovapaalle, jolloin lapsilisät menevät peruselämiseen. Saa nähdä päästäänkö hoitovapaalla lapsilisä vs vauva +/- tasolle. Uskon sen olevan mahdollista, jos vakuutuksia ei huomioda (kaikki talouden vakuutukset menee asumistililtä ja huomioidaan siinä budjetissa). 

Huomiona vauvan kuukausittaisiin kuluihin, että häntä täysimetin 5,5 kk ikään, jonka jälkeenkin hän saa kiinteiden ohella vain rintamaitoa. Meillä ei siis ole mennyt rahaa korvikkeisiin. Lisäksi vauva ei ole huolinut pulloa eikä tuttia, joten näitä ei ole hankittu.


Lisäksi olen tehnyt ruuat vauvalle itse (paitsi muutama hedelmä- ja luumusosepurkki), joten vauvan ruokamenot hukkuu perheen normaaliruokakuluihin, enkä osaa arvioida määrää.

Kommentit

  1. Hei! Saanko udella että mistä vakuutusfirmasta teillä on tuo vauvavakuutus kun korvasi sinunkin raskauden aikaisia poliklinikkamaksuja? Ja saitko nuo synnäripäivätkin vakuutukseen? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Moikka. Kiitos viestistäsi.

      Meillä on OP Pohjolasta. Otin vakuutukset jo rakenneultran jälkeen, eli heti kun sen sai. Synnytys ei mennyt, se ei mene koskaan (ellei vauva olisi lastenostastolla tms poikkeavaa).

      Poista

Lähetä kommentti

Kiitos ajatuksestasi!

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Edullista arkiruokaa- sarja: Mansikkamehu mansikan kannoista

200 eurolla terveellistä kotiruokaa kuukausi kolmelle

Usean tilin taktiikalla