Edullista arkiruokaa- sarja: Mehukkaampi makaronilaatikko



Tämä makaronilaatikko on alunperin Kari Aihisen Kaappaus Keittiössä- ohjelman reseptiikkaa. Alkuperäinen resepti täällä.
Olen tehnyt usein aivan ohjeen mukaan, mutta toimii huippuhyvin myös tuunattuna!

Paras lopputulos syntyy, kun teet vuuan paistoa vaille valmiiksi edellisenä päivänä ja annat maustua yön yli jääkaapissa!



Tietoisesti haluan rajoittaa lihan kulutusta (terveys- ja ympäristösyistä erityisesti, mutta kasviproteiinit ovat myös suhteessa edullisempia), joten alkuperäisen reseptin 400 gramman jauhelihan korvasin 2 desillä (kuivaa) soijarouhetta. Jos jauhelihan haluaa korvata kastikkeessa, laatikossa ym suhde on yleensä tämää 400 g jauhelihaa = 2 dl (n 70 g) kuivaa soijarouhetta. Hintana tämä tarkoittaisi jauheliha halvimmillaan 2,09 e pkt vs soijarouhe 0,49 e / 2 dl (500 g pussi 3,05 e).

Alkuperäisessä ohjeessa on kuohukermaa, mutta korvasin tämän 15% laktoosittomalla ruokakermalla. Myös maito kävisi varmasti nesteenä. Reseptin pekonia ja aurinkokuivattua tomaattia en korvaa, silloin koko laatikko muuttuisi mehukkaasta tavanomaisemmaksi.

Alkuperäisestä ohjeesta tulee 5 annosta, tein tuplasetin. Tämä kestää hyvin myös pakastamista!

Mehukkaampi makaronilaatikko
10 annosta
9,74 e /vuoka, 0,98e/annos

2 × 400 g pss tummaa makaronia (yht 0,56 e)
2 × 140 g xtra pekonia (prisma yht 2,29 e)
2 paprikaa (prisma 1,92 e)
3 pientä sipulia (prisma n 0,3 e)
1 tlk (145 g) aurinko kuivattuatomaattia (prisma 1.35 e)
1 l 15% ruokakermaa (× 2dl tlk) (prisma yht 1,9 e)
2× 2 dl (140 g) soijarouhetta (0,86 e)
n 4 dl vettä ja lihaliemikuutio
1 rkl soijakastiketta
4 kananmunaa (yht 0,56 e)
Suola
Mustapippuri

Voitele uunivuoka öljyllä, voilla tai margariinilla

Pilko valmiiksi sipuli, paprika ja pekoni.

Keitä makaronit pussin ohjeen mukaan suolalla maustetussa vedessä, siivilöi ja jätä odottamaan. (Kannattaa huuhtoa kylmällä vedellä, sillä vuoka menee jääkaappiin yön yli)

Kiehauta 4 dl vettä ja lihaliemikuutio. Kun kuutio on liuennut mittaa sekaan soijakastike ja 4 dl soijarouhetta ja sekoita. Anna turvota rauhassa, sekauta välillä. Lisää tarvittaessa vettä, soijarouhe ei saa jäädä kuivaksi, mutta kaiken nesteen tulisi olla siihen imeytynyt.

Käytän aurinkokuivatun tomaatin öljyä paistamisessa. Valuta siis öljy talten ja pilko tomaatit, ellet käytä valmiita kuutioita.

Lorauta öljyä pannulle ja paista sipuli, paprika ja pekoni. Siirrä sivuun tai voit kaataa vuokaan odottamaan.

Pyöräytä pannulla hetken aurinkokuivatut tomaatit sekä soijarouhe.

Sekoita munat ja kerma (tai maito) esimerkiski visoilällä ja mausta suolalla ja pippurilla.

Kaada kaikki kypsennetyt ainekset vuokaan ja sekoittele hyvin. Lisää munakermaseos ja sekoita.

Laita vuoka peitettynä foliolla tai kelmulla jääkaappiin maustumaan yön yli.

Paista yön yli maustunut laatikko 200 asteessa tunnin. Jos pinta tummuu liikaa, laita folio päälle.

Nauti!










Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Edullista arkiruokaa- sarja: Mansikkamehu mansikan kannoista

Usean tilin taktiikalla

200 eurolla terveellistä kotiruokaa kuukausi kolmelle